Home » My Blog » Személygépkocsi kölcsönzés kisokos mindenkinek

Személygépkocsi kölcsönzés kisokos mindenkinek

Mi a korhatár, ha személygépkocsi kölcsönzésre adjuk a fejünket?

Személygépkocsi kölcsönzés során sok helyen 21 éves kortól lehet autót bérelni, továbbá legalább 2 évesnek kell lennie a jogosítványnak. Általában 25 év alatt és 70 év felett pótdíjat szoktak kérni, ami jelentősen megdobja a költségeket.

Mi az üzemanyag politika, ha személygépkocsi kölcsönzés esetében?

Ha van lehetőségünk, akkor teli tankot válaszunk. A személygépkocsi kölcsönzés során teli tankolva kapjuk meg az autót és értelemszerűen visszavinni is tele tankkal kell. A repülőterek közelében általában találunk direkt erre a célra épített benzinkutakat, tehát nem kell azon izgulni, hogy egy jó előre megtankolt autó kijelzőjén a csík biztosan a maximumot jelezze leadáskor. Ha úgy látjuk, hogy nem használunk el egy teli tankot, akkor is ez a legjobb megoldás.

Nézzük át az autót a személygépkocsi kölcsönzés intézése alatt
Mindenképp járjuk körbe átvétel előtt a járművet. A hibákat közösen jelöljük be az erre a célra biztosított lap ábráján, még az apróbbakat is. A személygépkocsi kölcsönzésnél ugyan nem jellemző, hogy ezzel visszaélnek, de jobb az elővigyázatosság. Ellenőrizzük a gumiabroncsot, szélvédőt, üzemanyag szintet. Mindent, amire rálátásunk van. Ha mégis rajtunk hajtanák be, akkor – amennyiben nincs megfelelő biztosításunk – súlyos összegeket kell kifizetnünk.

Milyen biztosítások közül választhatunk a személygépkocsi kölcsönzés megkötésekor?

Általánosan elmondható, hogy személygépkocsi kölcsönzéskor a biztosításnál is lehetőségünk van több közül választani. Napi biztosítási díjat fizethetünk, cserébe nem kell önrészt fizetnünk a bérléskor. Amennyiben ezt elkerülnénk, egy szabad szemmel is látható összeget zárolnak a kártyánkon. Ennek hátulütőjét leginkább akkor érezzük, ha nincs hitelkártyánk. A zárolás feloldása rendszerint 21-30 nap, de akár 60 napig is eltarthat bizonyos esetekben. Mindig ellenőrizzük, hogy a zárolást feloldották-e, és ha nem akkor jelezzük a vállalat felé. A két megoldást kombinálni is lehet, fizetünk egy alap biztosításért, és egy kisebb összeget zárolnak is. Az alap biztosítás, ami szinte minden bérléshez jár lopáskár és törés ellen véd. A full cover biztosítás ugyan nagyobb összeget jelent, de cserébe bármi történik az autóval, nem kérik számon rajtunk. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy roncsként adjuk vissza.

Milyen bankkártyával oldható meg a személygépkocsi kölcsönzés?

Minden esetben dombornyomott kártyával kell foglalnunk, és a kártya tulajdonosának kell lenni a sofőrnek is. Előnyös, ha van hitelkártyánk is, amivel a depozitot és a biztosítást rendezni tudjuk, így nem fog hiányozni az össze a nyaralásunk során a számlánkról.

Milyen időintervallum van a személygépkocsi kölcsönzés alatt?
Az autót nem órára, hanem napra béreljük. A leadásnak rendszerint van egy fix dátuma, és azt átlépve extra összegeket számolhatnak fel nekünk. Kölcsönzőként eltérő, hogy mennyire elnézők az ügyfelekkel. Van, ahol egy két óra késés még megengedett. Nézzünk utána a személygépkocsi kölcsönzés előtt, hogy a vállalat, amire a választásunk esett, mennyire tartja magát az autó átvételének idejéhez. Előfordulhat, hogy a gépünk késik, és vannak olyan kölcsönzők, ahol ilyenkor csak felár ellenében adják ki a gépjárművet.

Mikor érdemes intézni a személygépkocsi kölcsönzés foglalását?

Sokan úgy vélik, hogy lehetőleg minél előbb, annál jobb. Amennyiben nem bízunk az interneten keresztüli ügyintézésben, személyesen is bemehetünk elintézni a személygépkocsi kölcsönzést. A reptereken és a városokban rendszerint halomban várják a kölcsönzők az ügyfeleket, így valamilyen autónk biztosan lesz. Ha kedvező ajánlatot szeretnénk, járjunk alaposan utána a lehetőségeinknek például a Határautó személygépkocsi kölcsönzés oldalán.

Mi a helyzet a jogosítvánnyal a személygépkocsi kölcsönzés esetében?

Foglalás előtt nézzük meg, hogy kell-e a célországba nemzetközi vezetői engedély. Időkorlátja is van a személygépkocsi kölcsönzésnél az iratunknak. Nem adnak ki autót olyan vezetőnek, akinek a jogosítvány még nincs kétéves. Ezt vélhetőleg a szükséges rutin miatt, és mert ennyi időnek kell eltelnie, hogy az emberfia külföldön is vezethessen gépjárművet. A nemzetközi jogosítványt az okmányirodákban tudjuk igényelni. Ha erre lenne szükségünk, akkor kezdjük el időben intézni, hogy az utazás napjára elkészüljön az irat. Ehhez két fényképre és az eredeti jogosítványra is szükségünk lesz.

Milyen extra költségekkel jár a személygépkocsi kölcsönzés?

A korábbi pontokban is már volt szó néhány rejtett költségről. Miért számíthatnak fel extra költséget? Repülőtéri felvétel (kivéve, ha a kölcsönzőnek messzebb van a telephelye), késői leadás/felvétel, korai leadás/felvétel, eszközök: GPS, gyerekülés, stb., túl idős, túl fiatal vezető, extra sofőr, üzemanyag felár (ha nem a szerződésben foglalt mennyiségű üzemanyaggal kerül vissza az autó, akkor a hiányzó mennyiséget kiszámlázzák egy egyszeri tankolási díjjal együtt). Bizonyos esetekben csak meghatározott kilométert mehetünk az autóval, ha ezt túllépjük, fizetnünk kell. Ugyanígy figyeljünk arra, hogy a személygépkocsi kölcsönzés alatt milyen feltételek vonatkoznak a határátlépésekre. Néhány kölcsönző felár ellenében engedi, hogy az autóval átmenjünk a szomszédos országokba.