Home » My Blog » KATA adózás

KATA adózás

KATA adózás: eszik vagy isszák?

Vagyis a Kisadózó Vállalkozók Tételes Adója egy olyan adózási forma, amely a vállalkozókra vonatkozik és ezzel a kifizetésével egyszerre kiváltható az összes vállalkozásra vonatkozó adó, leszámítva az iparűzési adót. A KATA adózás mértéke havonta, 25.000, 50.000 vagy 75.000 forint lehet, amely függ a cég nagyságától, a fajtájától és tevékenységétől is. Ez az adózási módszer bármelyik egyéni vállalkozás/vállalkozó számára elérhető. A vállalkozásokon kívül betéti és közkereseti társaságok is választhatják, amennyiben rendelkeznek magánszemély taggal.

Amennyiben a vállalkozás adószámát törölte az adóhatóság, vagy felfüggesztésre került, úgy sajnos az a vállalkozás számára nem igényelhető a KATA adózás. Abban az esetben is ki vannak zárva, amennyiben az aktuális évben ingatlant adtak bérbe és ebből bevételük származott.

KATA adózás: mit nem kell fizetni?

A KATA adózás mentesíti a vállalkozót a társasági adó, vállalkozói személyi jövedelemadó, nyereségadó, osztalékalap utáni adó, személyi jövedelemadó, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás fizetése alól. Ehelyett a KATA adózás egyetlen összegben fizetendő be, amelynek mibenlétét a cég nagysága, tevékenysége és fajtája határoz meg. Az adó mértéke attól függ, hogy főállású vagy nem főállású vállalkozóknak minősülünk. Amennyiben nem főállású vállalkozó az illető, úgy 25.000 forintot, ha főállású, akkor 50.000 forintot kell fizetniük. Amennyiben valaki a későbbiekben nagyobb nyugdíjat, illetve magasabb társadalombiztosítási ellátást szeretnének maguknak tudni, 75.000 forint összegű térítést ajánlott választaniuk. Erre az összegre csak akkor lehet áttérni, ha valaki korábban 50.000 forint értékben adózott. A főállású vállalkozóra nem csak több lehetőség, de több jog is vonatkozik. Jogosultak álláskeresési ellátásra, illetve társadalombiztosítási ellátásra is. A KATA adózás senkit nem mentesít azonban az iparűzési adó fizetése alól.

KATA adózás: miért érdemes választani?

KATA adózási formát bármely induló cég választhatja, még abban az esetben is, amikor a cég év közben alakult. A beküldést követő tárgyhótól kezdve a vállalkozó KATA adózó, amelyről a NAV értesítő levélben is megerősítést kapunk. Ezen kívül minden további információ is szerepel a levélben, beleértve a KATA adózással járó kötelezettségeket. A KATA adózás egyik kiemelkedő előnye az, hogy kiszámítható az adózás összege, hiszen minden hónapban megegyező összeget kell fizetni a hivatal számára. Ezen kívül könnyített az adminisztráció is: csak a bevételi nyilvántartást kell számontartani. A KATA adózás garancia az egészségbiztosításra és a nyugdíjellátásra is. Amennyiben a vállalkozás bevétele kevesebb havi 8.000.000 Ft-nál, akkor a vállalkozó ÁFA mentes lehet. Ez azt jelenti, hogy ÁFA-mentesen számlázhat, ami számos előnnyel jár más vállalkozókkal szemben.

A KATA adózás elsősorban azoknak a vállalkozásoknak kedvező, akiknek nem nagy a bevételük és megrendelőik sem nagy cégek. Ilyen esetekben ez a legkedvezőbb adózási forma. Bár az áttérés tömény papírmunkával és adminisztrációval jár, az év bármely napján át lehet rá térni.

KATA adózás: mikor nem hasznos?

Amennyiben a cég bevételen meghaladja a 12.000.000 forintot, úgy 40%-os adót kell fizetnie. Ilyen esetekben vannak kedvezőbb megoldások is, mint a KATA. Az ÁFA nem számít bele a bevételbe, csak a pénzügyi, és rendkívüli bevételek szerint számolják ki az árbevételt. Azok, akik ezt az adózási formát választják, nem részesülnek minden ellátásban. Ez azt jelenti, hogy nem válthatják ki a gyermek után járó adó és járulékkedvezményt, továbbá minimális munkanélküli ellátást kapnak. Mivel ez a hátrányok ellenére is kedvező adózási forma, szigorú előírások vannak. Mind a vállalkozó, mind a vevő ellenőrizve lesznek, és rendkívül fontos, hogy az adó időben be legyen fizetve. Már kis idejű késés vagy adótartozás esetén is elvehetik a vállalkozás/vállalkozó jogosultságát a KATA adózáshoz.

KATA adózás: újdonságok 2019-2020

2019 első negyedéve óta 6.000.000 forint helyett 12.000.000 forintra nőtt az éves bevételi határ, az alanyi adómentesség határ, és ezzel együtt a fizetendő adó mértéke is növekedett. Ennek köszönhetően nagymértékben nőhet ezt az adózási formát választók vállalkozók száma. Újdonság továbbá, hogy a KATA adózást – https://katasleszek.hu/ – ezentúl bérszinthez viszonyítják, így nőhet a minimálbér. Tovább növekedett az ellátási alap összege is: 2019-ben az ellátási alap 90.000 Ft abban esetben, ha havonta 50.000 Ft-ot fizet be.

KATA adózás: tehát

Amennyiben kis-és középvállalkozók vagyunk, minimális költségszinttel, akkor rendkívül kedvező módon adózhatunk a jövedelmünk után, ha a KATA adózás mellett döntünk. Az elmúlt években számos törvénymódosításon esett át, ami kedvezőbbé tette a feltételeket. Attól függően, hogy mennyire felel meg a vállalkozó a feltételeknek, számos más előnyhöz is juthat. A legfontosabb, törvény által is előírt kitétel, hogy naprakészen legyen vezetve a KATA bevételi nyilvántartás.