Home » My Blog » Mit adjunk a kedvenceinknek? A kutyatáp fontosságáról

Mit adjunk a kedvenceinknek? A kutyatáp fontosságáról

Bodri imádja a kutyatápot

A mi kutyánk, Bodri igazából bármit megeszik, de mióta megtaláltuk számára a tökéletes kutyatápot, azóta állandóan azt enné és tényleg imádja. Amikor már meglátja a csomagolást, boldogan kezd ugrándozni és csóválja a farkát megállíthatatlanul. Van egy kisebb egészségügyi problémája és emiatt nem ehetett egyszerű kutyatápot, arra sajnos allergiás volt, de egy gyors teszt következtében hamar kiderült, hogy mi Bodri problémája a kutyatáppal. Azóta kifejezetten allergiás kutyák számára készült kutyatápot veszünk, ami így mindannyiunk számára igazi megkönnyebbülés. Bodri is hamar felépült a problémájából és szerencsére hamar megoldódott minden gondunk vele, már évek óta semmi baja.

Sokfajta kutyatáp

Valóban sokfajta kutyatápot találhatunk a boltok polcain, azonban, ha tényleg széles választékra vágyunk, akkor ideje szétnéznünk a nagyobb cégek internetes oldalain. Ha igazán jó oldalra akarunk azonban tévedni, akkor be is illesztek egy linket, amely segítségével könnyedén megtalálhatjuk a legjobb fajtákat és itt biztosan csak minőségi darabokat vásárolhatunk majd: https://www.petnet.hu/alkategoria/KUTYA_KUTYATAP_KUTYAELEDEL-4.

Milyen összetevőkre figyeljünk a kutyatápoknál

Minden kutya más, és más összetevőkre is vágyik, amikor enni akar. Természetesen, van pár általános törvény is. Hiszen a kutyák nagyrészt húsevő állatok. De oda kell figyelnünk, hogy a kutyánk fajtájának és korának, illetve egészségügyi állapotának tudatában etessük őket. Létezik számos különleges, specifikus kutyatáp is, ilyen például a kifejezetten kölyökkutyáknak kifejlesztett kutyatáp is, amelyen meg van adva, mennyi idős ebeknek készült. Ez azért fontos, mert a fejlődés bizonyos szakaszaiban más és más vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége az egyes kutyáknak. Éppen ezért ajánlott ilyen tápot adni nekik, hiszen a legfelelő fejlődés kulcsfontosságú tényező lesz a kutya további egészségügyi állapotára is majd, és meghatározza az egész életét. Bizonyos kutyafajták egyébként érzékenyebbek bizonyos összetevőkre, ezért egy gondos gazdinak erre is ügyelnie kell és ehhez megfelelően etetnie a kedvencét. Ha pedig azt vesszük észre, hogy a kutyánk beteg, esetleg többet vakaródzik, mint szokott, megváltozik a szőrének az állaga, sebes lesz a bőre, fáradékonyabb lesz a megszokottnál, akkor gondoljuk át jól, nem változtattunk-e például a tápján és az összetevők minőségén. Akárcsak az emberek, a kutyák is lehetnek érzékenyek, allergiások bizonyos dolgokra, így erre oda kell figyelnünk, hogyha állatot tartunk. Van, hogy nem is rögtön mutatkozik meg, ha valami nincs rendben velük, ezért érdemes bizony folyton monitoroznunk a kutyánk viselkedését és megjelenését. Sok múlhat a kutyatápon, a mi feladatunk pedig az, hogy széleskörűen ellássuk a ránk bízott állatot, ennek tudatában kell valóban gondoskodnunk róla. Éppen ezért, adjunk nekik minél több vitamint és egészséges összetevőt tartalmazó tápokat, amelyek kifejezetten egészségesek a számukra az egyszerű, néhány száz forintos adagok helyett. Hiszen azt szeretnénk, hogy a kutyánk minél boldogabb és teljesebb, illetve hosszabb életet élhessen. Ehhez pedig nekünk is sok közünk van, főleg, hogyha a táplálásáról van szó. Azt, hogy az egyes kutyatápok mire jók és milyen allergiákra, milyen fajtakutyatápot kell beszereznünk, érdemes állatorvostól vagy egyéb szakértőtől megérdeklődni.

A kutyatápban nem csalódhatunk

A finom kutyatáp minden kutya kedvence lehet. Nincs kifejezetten rossz vagy jó kutyatáp. Van, amelyik ízlik egy kutyának, egy másik egy gyors szagminta után otthagyja. Van az úgy, hogy tényleg pusztán ízlés kérdése a dolog, hiszen a kedvenceink is csak érző lények, akiknek vannak bizonyos preferenciáik. Ha pedig némi kísérletezés után megtaláljuk a kutya kedvencét, akkor ideje abból feltankolni. Ne feledjük, a kutyák számára is minél változatosabb étkezés a javasolt, lehetőség szerint rendszeresen, megadott időben etessük az állatot. A jutalomfalatok két étkezés között pedig jó kedvcsinálók lehetnek, hiszen melyik kutya ne szeretne két labdakergetés között egy kis energiaadó rágcsálást? Ők sem nagyon mások, mint az emberek, egyszerűen odáig vannak a játékért. Ha pedig már itt tartunk, akkor azt is érdemes megemlíteni, mennyi kutyatáp kerüljön a kedvencünk tálkájába. Annyi bizonyos, hogy nem érdemes túletetni a kutyát. Falánk állatok ugyanis az ebek. Még nem is ez a legjobb szó rájuk, hiszen egy kutya annyit eszik, aki akár ki is pukkasztja, ha arról van szó. Ha elutazunk tehát, ne hagyjuk, hogy bárki a családból több napi ételt adjon a kutyának. Nem, sajnos a kedvenc ebünk nem fogja beosztani magának egy hétre a kutyatápot, ehelyett falánk módon megeszi még első nap az egészet és hatalmas hassal fog gyomorcsikarással fetrengeni valahol. Ez szinte minden kutyára igaz, addig esznek, amíg előttük az étel, úgyhogy a kutyatápból is mindig annyit adjunk nekik, amennyit meg fognak enni, és amennyire valóban szükségük is van. Egy-két jutalomfalat azért elfér a kutyatáp mellé is, de ne essünk túlzásokba azért.