Home » My Blog » Hogy képben legyünk: a hagyományos izzó

Hogy képben legyünk: a hagyományos izzó

Hova lett a köztudatból a hagyományos izzó?

Sokan éltetik az újabb LED izzókat, és szegény hagyományos izzók kezdenek kiszorulni a piacról anélkül, hogy az emberek egy bizonyos százaléka mindössze annyit tud róluk, hogy „rosszabbak”. Ezzel a cikkel én most arra vállalkoztam, hogy helyre billentsem a dolgokat és tisztázzam szegény hagyományos izzó helyzetét. Először is, már egy több, mint százéves technológiáról beszélünk, ami azóta is működőképes. Lássuk be, nem minden mondhatja ezt el magáról. A technológiai újítások időről-időre megbuknak. Ezért-azért problémásak, nem hozzák a várt színvonalat, hatást stb. és emellett drágábbak. Ellenben a hagyományos izzó mindig is azt nyújtotta, amit ígért: megfelelő erősségű fényt.

A nagymamám még mindig hagyományos izzót vesz. Sose felejtem el, amikor a testvéremmel éppen ott voltunk náluk – majd tíz éve ennek – és a nagypapám akkor cserélte ki az égőt a nappaliban. Egy százas izzóra. Ez akkor még nagy szó volt! Amikor felkapcsoltuk olyan fényesség lett a szobában, hogy máig nem feledem ezt a jelenetet.

Sokan ragaszkodnak a hagyományos izzóhoz, mert már megszokták vagy nosztalgikus a számukra. Másik egyszerűen csak jobbnak tartják őket, esetleg magát a formát.  A nagymamám is inkább megszokásból nyúl értük a villamossági boltban, de az biztos, hogy még egyszer sem okoztak csalódást neki.

Mi a hagyományos izzó?

A hagyományosok közül is a leghagyományosabb izzó a Wolfrámszállal ellátott égő. Ezek az izzók jellemzően több hőt termelnek, mint fényt, ezért kevésbé gazdaságosak, mint modern társaik, de cserében rendkívül kellemes a fényük a szemnek, a felfutásuk gyors, valamint méretük és beszerzési áruk is alacsony. Egy hagyományos izzó nagyjából 1000-2000 óráig bírja.

A halogén izzó a hagyományosan hagyományos izzó egy újabb változata. A technológiája és működési elve azonos a különbség abban van, hogy az izzót feltöltötték halogén gázzal. De mi az a halogén gáz? Vajon hányan tudják? Jómagam is utána kellett, hogy járnak, miről is van szó. Folyton folyvást hangoztatjuk a legújabb technológiai vívmányokat, de ritkán tudjuk, hogy valójában, miről is beszélünk. Hányan tudják elmagyarázni, hogy mi az az LCD kijelző? Legalább annyian, mint amennyien tudják, mi az a halogén. A halogén sóképzőt jelent. Olyan elemek tartoznak ide, mint a fluor, klór, bróm, jód, asztácium és tenesszium. Az ilyen égők működési elve abban tér el a hagyományosan hagyományos izzókétól, hogy az izzószálat (rendszerint) kvarcüvegből készült búra veszi körül, amelyben valamilyen semleges gáz és kisméretű halogén elem (főleg jód vagy bróm) található. A halogén elemek különleges tulajdonságokkal bírnak. Amikor a hagyományos izzó elér egy bizonyos hőmérsékletet, akkor a halogén körfolyamat egyszeriben beindul. Ennek hatására kémiai reakcióba lép a gáz és a halogén elem, s röviden tömören fény és hő keletkezik. Az izzó formája magasabb nyomást tesz lehetővé, ami nem csak az élettartalmat növeli, hanem a színhőmérsékletet is. Felkapcsolás után azonnal világít, dimmelhető és nem tartalmaz higanyt (ami, mint tudjuk, mérgező).

Vannak ám különböző típusai is: a törpefeszültségű (12 V-os), kis teljesítményű (10–50 W) tűlábas (G4-es, vagy GY6, 35-15-ös fejű). Én van a hidegtükrös reflektorbúrával egybeépített változat (védőbúrával és anélkül is kapható). És persze ott vannak a foglalatok szerinti kategóriák. Itt mindenfélével megismerkedhetünk: https://ledguru.hu/hagyomanyos-fenyforrasok-160.

A kompakt fénycső is hagyományos izzó?

Igen. Bizonyos szempontból. A különbségtétel rendszerint a LED és a LED előtti fényforrások között történik. Minden, ami LED előtti, az hagyományos. Hagyományos izzó tehát a kompakt fénycső és a fénycső technológiáján alapuló energiatakarékos, kompakt izzó. A kompakt izzó néhány elektródát tartalmaz, amelyek elektromosság hatására kisülnek, s így ultraibolya sugárzást bocsátanak ki. Az izzó üvegfalának belső felszínén luminofor található, amely segítségével látható fénnyé alakul. Sajnos ez a fajta hagyományos izzó higanyt is tartalmaz, ezért macerás a hulladék kezelés. Ettől függetlenül hihetetlen, hogy az emberiség mi mindenre jött rá. Ilyeneket tényleg csak úgy ismerhetünk meg, ha alaposabban utána nézünk a dolgoknak, amelyek körbevesznek bennünket.

Nincs betiltva a hagyományos izzó?

Nincs, amennyiben a halogén vagy az irányított fényű izzólámpákról beszélünk. A LED 1980-as feltalálása sem volt képes megdönteni a hagyományos izzók uralmát. Ennek oka a hagyományos izzó megbízhatóságából adódik.

Visszatérőben a hagyományos izzó?

Ha hiszitek, ha nem, a legújabb technológia az égők terén a legrégebbi átgondolása. Legalábbis efféle kutatások és kísérletezések zajlanak a háttérben. Amerikai kutatók azon dolgoznak, hogyan tudják a villanykörte óriási hőveszteségét előnnyé kovácsolni. Mindehhez a nanotechnológiát használják fel. Már nagyon sci-fi. Lényegében az történik, hogy az új szerkezet átengedi a fényt, de a hőt visszaveri az izzószálra, amely újra elnyeli a hőt és fényt sugároz. Ezzel akár 40%-os hatásfokot is képesek elérni, amely kétszerese a legjobb LED fényforrásokénál.